Munkáltatói kölcsönök: Hasznos ösztönző eszköz, vagy csak egy újabb fejfájás?

Bevezetés

 

Mit lehet tudni a munkáltatói kölcsönökről? Ha Ön olyan vállalkozó, akinek fontosak az elégedett munkavállalók, akkor érdemes tovább olvasnia, mert rövid összefoglalónkból megtudhatja, hogyan segíthetnek a munkáltatói kölcsönök a munkahelyi elégedettség és a lojalitás növelésben!

Mik azok a munkáltatói kölcsönök?

 

A munkáltatói kölcsönök olyan kölcsönök, amelyeket a munkáltatók nyújtanak a munkavállalóiknak. Ez lehet egy egyszerű, kamatmentes kölcsön, amelyet a munkavállaló fizet vissza a következő fizetéséből, vagy egy hosszabb távú, kamatozó kölcsön, amelyet a munkavállaló hosszabb idő alatt fizet vissza.

A munkáltatói kölcsönök típusai:

 

Alapvetően a munkáltatói kölcsönök három fajtáját különböztethetjük meg:

  1. Munkabérelőleg
  2. Munkáltatói lakáscélú kölcsön
  3. Szabad felhasználású kölcsön

 

Munkabérelőleg jellemzői

 

A munkabérelőleg egy speciális típusú „munkáltatói kölcsön”, amelyet a munkavállalók a fizetésük esedékessége előtt vehetnek igénybe. Az előleg előnye, hogy segíthet a munkavállalónak a hónap végi pénzügyi nehézségei leküzdésében.

Fontos előnye, hogy kamatmentesen adható, ha az összege nem haladja meg a folyósítás napján érvényes havi minimálbér összegének ötszörösét. Ez az összeg 2023-ban 1 160 000 forint.

Maximum 6 hónapra nyújtható, azaz 6 hónap alatt kell visszafizetni. Leggyakrabban ez úgy valósul meg, hogy a munkáltató 6 hónapig vonja a nyújtott kölcsön 1/6-od részét a fizetésből a folyósítást követő 6 hónapon keresztül.

Ha tehát egy munkavállaló havi nettó 400 000 Ft-ot keres és 1 200 000 Ft munkabérelőleget igényel, akkor 6 hónapon keresztül a nettó fizetésből 200 000 Ft megy az előleg visszafizetésére, vagyis 6 hónapon keresztül csak a másik nettó 200 000 Ft marad a munkavállalónál.

 

A munkáltatói lakáscélú kölcsön

 

A munkáltatói lakáscélú kölcsönt bizonyos esetekben szintén adhatja kamatmentesen a munkáltató.

Ennek feltétele, hogy a kölcsönt a munkáltató valamelyik hitelintézeten vagy a Magyar Államkincstáron keresztül folyósítsa, a hitel összege nem lehet több 10 Millió Ft-nál (a folyósítás évét megelőző négy évben együttesen kell az összeghatárt figyelembe venni) és a kölcsön célja saját lakás építése, építtetése, vásárlása, bővítése, korszerűsítése, akadálymentesítése, vagy bármely említett célra hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetése lehet az Szja törvény (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99500117.tv) 72. § (4) bekezdés f) pontja alapján.

A kölcsön lakás felújításra nem vehető igénybe.

A kölcsön feltételeit, egyéb kondícióit a munkáltató határozza meg. Így komoly előny lehet a bank által nyújtott lakáscélú kölcsönhöz képest, hogy ebben az esetben nem kell a banki hitelbírálati folyamaton átesni és a banknak fizetendő hitelfelvételhez kapcsolódó egyszeri költségek is megspórolhatók.

A lakáscélú munkáltatói kölcsön előnye, hogy hosszú távra elkötelezi a dolgozót a munkáltató mellett és legnagyobb mértékben járul hozzá a munkavállalói elégedettség növeléséhez.

 

Szabad felhasználású kölcsön és adózási szempontok

 

A szabad felhasználású kölcsön esetében a munkáltató bármilyen célra adhat kölcsönt a munkavállalónak, akár kamatmentesen is. Az Szja törvény 72. §-a azonban előírja, hogy amennyiben a munkáltató a munkáltatói kölcsönre nem számít fel legalább a jegybanki alapkamat 5 %-kal növelt mértékű vagy – ha a szokásos piaci kamat ennél alacsonyabb – legalább a szokásos piaci kamatot, kamatkedvezményből származó jövedelem keletkezik. (Normál esetben a szokásos piaci kamat a jegybanki alapkamat 5%-kal növelt értéke.)

A kamatkedvezményből származó jövedelem után a munkavállalónak nincs adókötelezettsége, viszont a munkáltatót a kamatkedvezmény 1,18-szorosa után 15 % SZJA-t és 13 % szocho-t kell fizetnie.

Jelenleg a jegybanki alapkamat mértéke 13%. Ahhoz tehát hogy a munkáltatónak ne keletkezzen adófizetési kötelezettsége, 18%-on kell a dolgozói kölcsönt nyújtania. Korábban viszont 1% körül is volt a jegybanki alapkamat, így lehet még olyan helyzet, amikor jóval kedvezőbb kamat mellett is lehet szabad felhasználású munkáltatói kölcsönt nyújtani.

Ugyanakkor a jelenlegi kamatkörnyezetben könnyen előfordulhat az az eset, hogy a munkavállalónak jobban megéri a munkáltatótól felvenni a kölcsönt 18%-os kamaton szabad felhasználásra, mint egy személyi kölcsönért fordulni egy kereskedelmi bankhoz, ahol a kamat mértéke jelenleg ennél magasabb, illetve az egyéb feltételek is szigorúbbak.

A kölcsön feltételeit, egyéb kondícióit itt is a munkáltató határozza meg.

Összefoglalás és ajánlás

 

Összefoglalva, a munkáltatói kölcsönök komoly segítséget jelenthetnek a munkavállalóknak a váratlan kiadásaik vagy likviditási gondjaik kezelésében, valamint abban is, hogy elkerüljék a magas kamatozású hiteleket, amelyek később gyakran vezethetnek különféle pénzügyi nehézségekhez. Ha pedig a munkavállalók tudják, hogy a munkáltatójuk pénzügyi nehézségeik idején segít nekik, akkor valószínűbb, hogy hosszú távon lehet a munkájukra számítani.

Meg kell azonban említeni, hogy a munkáltatói kölcsön minimális adminisztrációs többletmunkát jelent a munkáltató számára, és komplikációt okozhat, ha a munkavállaló elhagyja a céget, mielőtt a kölcsönt visszafizetné. Erre a helyzetre érdemes a munkáltató belső szabályzatában kitérni.

Hogyan segíthet a Corrigia?

 

A Corrigia szakértői készen állnak arra, hogy segítsenek Önnek a legoptimálisabb megoldások kialakításában, legyen szó bármilyen vállalati tanácsadásról.

Speciális gazdasági tanácsadás

Kapcsolatfelvétel és további információk

 

Vegye igénybe szakértelmünket, és biztosítsa vállalata fejlődését! További információkért látogasson el honlapunkra, a corrigia.hu-ra és lépjen kapcsolatba velünk!

Kapcsolat