BERUHÁZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ KEDVEZMÉNYEK A TÁRSASÁGI ADÓ TERÜLETÉN

Optimalizáld a társasági adódat: Ismerd meg a legfontosabb kedvezményeket!

Kedves Vállalkozók!

A társasági adóbevallás során sok vállalkozás nem ismeri fel a rendelkezésre álló adókedvezmények teljes skáláját. Ebben a bejegyzésben szeretnénk felhívni a figyelmet néhány fontos adókedvezményre, amelyekkel jelentős mértékben csökkenthető a fizetendő társasági adó.

Cikkünkben a fejlesztési adókedvezmény, a KKV beruházási hitel kamata utáni adókedvezmény, valamint az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezményének témakörét járjuk körbe, melyek segítségével a fizetendő társasági adót lehet csökkenteni, vagyis szerencsés esetben a tényleges adókulcs 9% helyett jóval kedvezőbben alakulhat.

Főszabály, hogy a számított társasági adóból – legfeljebb annak 80 százalékáig – érvényesíthető a fejlesztési adókedvezmény. Az adózó fejlesztési adókedvezménnyel csökkentett adójából – legfeljebb annak 70 százalékáig – érvényesíthet minden más adókedvezményt.

Az egyes kedvezményekről szóló rövid összefoglalók nem alkalmasak arra, hogy kedvezmények minden feltételét részletesen bemutassák, az összefoglaló célja, hogy a vállalkozások szembesüljenek a kedvezmények adta lehetőségekkel.

 

  1. Fejlesztési adókedvezmény

Fejlesztési adókedvezmény meghatározott beruházások üzembe helyezése és üzemeltetése esetén vehető igénybe. A társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv) 22/B. § (1) pontja pontosan definiálja az érintett beruházások körét, ezek közül, amik számunkra érdekesek lehetnek, azok a következő beruházások:

− a munkahelyteremtést szolgáló beruházás,

− a jelenértéken legalább 50 millió forint értékű, kisvállalkozás által megvalósított beruházás, vagy

− a jelenértéken legalább 100 millió forint értékű, középvállalkozás által megvalósított beruházás.

A kedvezmény felhasználását a beruházás megvalósítása után lehet igénybe venni, a beruházással létrehozott eszköz használatba vételekor, vagy az azt követő évtől kezdődően 12 éven keresztül, de legkésőbb a bejelentés, illetve a kérelem benyújtásának adóévét követő 16 adóévig.

A kedvezmény mértéke a beruházás nagyságától és a megvalósítás helyszíne alapján számított támogatási intenzitási rátától függ (ennek részleteit a 165/2014. (VII. 17.) számú fejlesztési adókedvezményről szóló Korm. rendelet tartalmazza), valamennyi adót azonban még a fejlesztési adókedvezményben részesülőknek is fizetniük kell. A jogszabály alapján egy évben maximum csak a fizetendő adó 80%-át tarthatják vissza fejlesztési adókedvezmény jogcímén, amellyel jelenleg 1,8%-os tényleges adókulcs érhető el.

  1. KKV beruházási hitel kamata utáni adókedvezmény

Az a vállalkozás, amely a hitelszerződés – ideértve a pénzügyi lízinget is – megkötése adóévének utolsó napján KKV-nak minősül, adókedvezményt érvényesíthet a tárgyi eszköz beszerzéséhez, előállításához pénzügyi intézménytől igénybe vett, és kizárólag e célra felhasznált hitel (ideértve az ilyen típusú hitel kiváltására igénybe vett hitelt is) kamata után.

Ez az adókedvezmény a közösségi előírások szerint állami támogatásnak minősül.

Az adókedvezmény mértéke a hitel kamata.  Ez azt jelenti, hogy a vállalkozások a pénzügyi intézménynek (pl. banknak, vagy pénzügyi vállalkozásnak stb.) fizetett kamatot közvetlenül levonhatják a fizetendő társasági adójukból maximum a fizetendő társasági adó 70%-áig.

 

Figyelem: KKV beruházási hitelt tőlünk is igényelni tud a vállalkozás! A részletek az alábbi linken találhatók: https://www.corrigia.hu/hitelek/

 

? KKV beruházási hitelt igényelj a Corrigiától!

Az adókedvezmény abban az adóévben vehető igénybe, amelynek utolsó napján a tárgyi eszköz az adózó nyilvántartásában szerepel, utoljára abban az adóévben, amelyben a hitelt az eredeti szerződés szerint vissza kell fizetnie.

A tárgyi eszköz az üzembe helyezésének adóévében és az azt követő 3 évben nem idegeníthető el. Ha bármely feltétel nem teljesül, akkor a már igénybe vett kedvezményt késedelmi pótlékkal együtt vissza kell fizetni.

 

  1. Energetikai beruházások adókedvezménye

Az adókedvezmény igénybevételének egyik fő feltétele, hogy a beruházás a Tao tv. szerinti energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásnak, illetve felújításnak minősüljön. A vonatkozó jogszabály alapján azok a beruházások tartozhatnak ide, melyek az energiahatékonyságról szóló törvény szerinti energiahatékonyság növekedését eredményezik, vagy amelyekkel az energiafogyasztás csökkenését eredményező energiamegtakarításra kerül sor. Ilyen beruházás lehet például az épületek szigetelése, a nyílászárók lecserélése, de akár a klímaberendezések korszerűsítése is. Az elektromos vagy hibrid hajtású gépjárművek beruházási költsége vagy az olyan napelem beruházás költsége azonban, ami megújuló energiaforrás villamos energia termelésére képes, sajnos nem vehető figyelembe az elszámolható költségek között.

Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházási minőség igazolását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által vezetett névjegyzékben szereplő energetikai auditor vagy energetikai auditáló szervezet által kiállított igazolással kell alátámasztani. (Ennek részleteit a 176/2017. (VII. 4.) számú az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének végrehajtási szabályairól szóló Korm. rendelet szabályozza.)

Az adókedvezmény elsőként a beruházás, felújítás üzembe helyezését követő adóévben vagy az adózó döntése szerint a beruházás, felújítás üzembe helyezésének adóévében vehető igénybe, majd az ezt követő öt adóévben.

 

Az adókedvezmény adózónként és beruházásonként, felújításonként nem haladhatja meg jelenértéken az elszámolható költségek

−  Budapesten 30 százalékának,

− Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl vagy Pest régióban 45 százalékának

megfelelő mértéket, de legfeljebb a 15 millió eurónak megfelelő forintösszeget.

Az adókedvezmény mértéke kisvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetén 20 százalékponttal, középvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetében 10 százalékponttal növelhető.

 

A fentiek alapján, amennyiben egy mikrovállalkozásnak minősülő vállalkozás 50 millió forint értékű, energiahatékonysági célokat szolgáló eszközberuházás végrehajtását tervezi Baranya vármegyében, akkor az adókedvezmény feltételeinek való megfelelés esetén, (továbbá feltételezve, hogy a beruházáshoz más állami támogatást nem vesz igénybe) a beruházás után jelenértéken összesen maximum 27,5 millió forint adókedvezményt vehet igénybe, hat egymást követő évben az adózó döntése szerint elosztva, de minden esetben maximum a társaságiadó-fizetési kötelezettsége 70%-áig.

 

Fontos, hogy az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásra igénybe vett adókedvezmény esetén ugyanarra a beruházásra fejlesztési adókedvezmény már nem vehető igénybe.

 

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdés merülne fel vannak vagy segítségre lenne szükségetek, forduljatok hozzánk, a Corrigia csapatához, vagy keressetek fel egy adószakértőt! Tudjuk, hogy az adózás és az adókedvezmények világa bonyolult lehet, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk eligazodni ebben a témában. Ne hagyjátok ki a lehetőségeket, amelyekkel optimalizálhatjátok a vállalkozásotok adóterheit! Egy jól meghozott döntés ma, hosszútávon fog megtérülni!

Ha segítségre van szükséged ne várj tovább, kérj visszahívást munkatársunktól! Kattints a „Visszahívást kérek” gombra!

 

Visszahívást kérek