Vállalati hitelek – fix vagy változó kamatozás?

Vállalkozói hitelre van szükséged? Kérdésed van?
Kattints az alábbi linkre, válaszolj néhány egyszerű kérdésre a Vállalati Hitel Keresőben, add meg elérhetőségeid és visszahívunk!
👉 https://www.corrigia.hu/hitelkereso/

Hitelkereső

Bevezető

A vállalati finanszírozás világában a hitelfelvétel az egyik leggyakrabban alkalmazott eszköz a növekedés és a fejlesztés finanszírozásához. A hitelfelvétel során a hitel kamatozásának típusa – fix vagy változó kamatozás – döntő jelentőségű a hitel költsége és a vállalat pénzügyi stabilitása szempontjából. Ebben a blogban megvizsgáljuk mi is az a fix és változó kamatozás, a közöttük lévő különbségeket, az előnyöket, hátrányokat, valamint a választásukkal járó potenciális veszélyeket.

Valószínűleg sokan vettetek már fel hitelt vállalkozásotok számára, vagy épp hitelfelvétel előtt álltok és próbáltok kiigazodni a különböző ajánlatok, lehetőségek között. A hitelfelvétel során kulcsfontosságú kérdés, hogy milyen kamatozású az adott hitel. De mi is az a hitelkamat?

A hitelkamat a finanszírozótól igénybe vett pénzösszeg használatáért és kockázatáért fizetendő díj, melyet a kölcsön összegének adott százalékában fejeznek ki. Ha kölcsönt veszünk igénybe, akkor nemcsak a kölcsönvett összeget, de annak kamatait is vissza kell fizetni.

A hitel kamatozása lehet fix vagy változó.

Mi a különbség a fix és változó kamatozású vállalati hitelek között?

Fix kamatozás

A fix kamatozású hitel esetében a kamatláb a hitelszerződés megkötésekor a hitelszerződésben egy százalékos mérték használatával (esetenként a futamidő részeire vonatkozó több százalékos mérték használatával) kerül meghatározásra a teljes futamidőre vonatkozóan.

Ez azt jelenti, hogy már a hitelszerződés aláírásakor a teljes futamidőre vonatkozóan előre tudjuk, hogy mekkora mértékű az a kamat, amit fizetni kell.

Ez stabil, előre kiszámítható kamatköltséget jelent a vállalat számára, amely segít a hosszú távú pénzügyi tervezésben. Előny a kiszámíthatóság, és emellett védelmet nyújt a kamatlábak emelkedése ellen, így a vállalatok nem érzik a piaci kamatláb ingadozásainak hatását.

Hátrány, hogy a fix kamatlábak gyakran magasabbak, mint a változó kamatozású hitelek kezdeti kamatlábai, mivel a hitelezőknek fedezniük kell a kamatlábak emelkedésének kockázatát.

Ha a piaci kamatlábak csökkennek, a fix kamatozású hitel kamatlába nem csökken, ami azt jelenti, hogy a vállalat többet fizethet, mint amennyit egy változó kamatozású hitellel fizetne, így egyfajta rugalmatlanság jellemzi.

Változó kamatozás

A változó kamatozású hitelek esetében a kamat mértéke a hitelszerződés szerinti kamatperiódusonként változhat, mértéke jellemzően valamilyen referenciakamat + kamatfelár alkalmazásával határozható meg.

Változókamatozás esetén a kamat = referenciakamat + kamatfelár.

Ezt nézzük meg egy kicsit közelebbről, pontosan miről is van szó.

Az egyértelműen kiderül, mint ahogy a neve is utal rá, hogy változó kamat esetén a hitel kamata a teljes futamidő alatt időről időre változhat a piaci körülmények függvényében. Ebben az esetben a hitelszerződés aláírásakor nem tudjuk megmondani, hogy mondjuk 2 év múlva mekkora lesz a kamat mértéke és így azt sem, hogy mekkora mértékű kamatot fogunk fizetni a teljes futamidő alatt.

Kamatperiódus

A kamatperiódus jelentőségét nagyon fontos ismernünk, mert ez egy olyan időszak, ami alatt a kamat mértéke nem változik. A kamatperiódus hossza a különféle hiteltermékeknél eltérő lehet, lehet akár 1,3,6 hónap vagy ettől eltérő. Ez lényegében a kamat változásának gyakoriságát mutatja. A megfelelő kamatperiódus kiválasztása kritikus kérdés. A rövid kamatperiódus a törlesztőrészletek sűrű változásával és rossz tervezhetőséggel jár, a hosszabb kamatperiódus stabilabb pénzügyi tervezést tesz lehetővé. Ha a kamatszint alacsony, és a hitelfelvevők arra számítanak, hogy emelkedni fog a futamidő alatt, akkor érdemes hosszabb kamatperiódust választani, mert a kamatperiódus alatt védve vannak a kamatváltozástól. Ha ezzel szemben a kamatok csökkenésére vagy szinten maradására számítanak, akkor a rövidebb kamatperiódussal érdemes számolni, mert a kamatok csökkenését leköveti a törlesztőrészletek csökkenése is. A választás persze nem egyszerű, mert azt sok tényező befolyásolja.

Referencia kamat

A referencia kamat a hitelszerződésben meghatározásra kerül, ez a teljes kamat részét képezi, a kamat számításának alapjául szolgál, ennek mértékére a hitelezőnek nincs ráhatása.

A leggyakrabban alkalmazott referencia-kamatlábak:

jegybanki alapkamat: egy adott ország irányadó kamata, mellyel az ország központi bankja, jegybankja az ország gazdaságát szabályozni tudja, nálunk ezt az MNB határozza meg

BUBOR: Budapest Interbank Offered Rate rövidítése, a Budapest Bankközi Forint Hitelkamatláb

EURIBOR: az Euro Interbank Offered Rate rövidítése, Európai bankközi euro referencia-kamatláb, amelyet a bankközi piaci szereplők meghatározott periódusra egymás között irányadónak tekintenek

LIBOR: London Interbank Offered Rate rövidítése, londoni bankközi deviza referencia-kamatláb, amelyet a bankközi piaci szereplők meghatározott periódusra egymás között irányadónak tekintenek.

Ezen referencia kamatok alakulása, mértéke a nyilvánosság számára is elérhető.

Kamatfelár

A kamatfelár változó kamatozás esetén a teljes kamat része, ez a referencia kamaton felül fizetendő kamatrész. A kamatfelárat a finanszírozók egyénileg határozzák meg, mértéke eltérő lehet. A kamatfelár a bank összes hitelhez kapcsolt költségének, az adott hitelügylet kockázatának, árának és a finanszírozó nyereségének együttes mutatója.

Összességében elmondhatjuk, hogy változó kamatozású hitelek esetében nem látható előre a teljes futamidő alatt fizetendő kamat mértéke. Ez sokkal nehezebbé teszi a hosszú távú pénzügyi tervezést. Továbbá fennáll a veszélye, hogyha a piaci kamatlábak jelentősen emelkednek, az növeli a hitel költségét, ami pénzügyi stresszt okozhat a vállalatnak.

Ugyanakkor a változó kamatozású hitelek gyakran alacsonyabb kezdeti kamatlábat kínálnak, mint a fix kamatozású hitelek, ami vonzóvá teszi őket. Ha a piaci kamatlábak csökkennek, a változó kamatlábú hitel kamatköltsége is csökken, ami jelentős megtakarítást eredményezhet hosszú távon.

A különféle hitelek kamatozásának típusa eltérő lehet, amik közül egyáltalán nem egyszerű kiválasztani a vállalkozás számára megfelelőt. Elérhetőek különféle piaci kamatozású hitelek vagy különféle támogatott hitelkonstrukciók is.

Államilag támogatott, kedvezményes hitelkonstrukciók kamatozása

Széchenyi Program: A jelenleg elérhető Széchenyi Kártya Program MAX+ hitelei vagy a Baross Gábor Hitelprogram konstrukciói támogatott hitelek, melyek kamatozása fix a futamidő alatt.

A Széchenyi Kártya Program esetében meghatározásra kerül egy ún. bruttó kamat, amely lényegében a finanszírozó által felszámítható maximális kamatlábat jelenti. A bruttó kamat általában tükrözi az adott időszakban a piaci kamatszintet. A bruttó kamatból az állam kamattámogatást biztosít az adós részére. A kettő különbsége eredményezi a nettó kamatot. Mivel adott szerződés esetében a bruttó kamat és a kamattámogatás is fix, így természetesen az ügyfél szempontjából lényeges nettó kamatláb is fix a teljes futamidő alatt. Nézzünk egy példát: a Corrigia-nál is igénybe vehető Széchenyi Mikrohitel MAX+ bruttó kamata jelenleg 17,3%, az állami kamattámogatás 12,3%, ebből következik az ügyfelet terhelő nettó kamatköltség 5%.

A kamattámogatás kedvezményezettje a konstrukció esetében a hitelt felvevő KKV ügyfél. A támogatás jogcíme jelenleg vagy “de minimis” vagy ún “válságtámogatás”. A hitelt igénylőnek azonban nem kell a támogatás elszámolásával bajlódnia, hiszen azt helyette a finanszírozó, az állam és a termékgazda KAVOSZ elvégzi helyette. Ettől függetlenül lényeges észben tartani, hogy a kamattámogatás állami támogatásnak minősül, amit jogosulatlan felhasználás esetén büntetőkamatokkal együtt a KKV ügyfélnek az állam felé meg kell térítenie. Természetesen mi, a Corrigia mint finanszírozó a lehető legkörültekintőbben járunk el a hitelnyújtási folyamat során annak érdekében, hogy erre soha ne kerülhessen sor.

Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram: Másként működik az Eximbank forrásaiból igényelhető Baross Gábor Hitelprogram. Ebben az esetben az ún. “kamatkiegyenlítési” rendelet alapján az Eximbank fix kamatozású kedvezményes forrást biztosít a hitelprogramban meghatározott feltételek szerint a finanszírozó pénzügyi intézményeknek, akik ezt szintén fix és maximált kamatfelár mellett adhatják tovább a vállalkozások részére. Ebben a konstrukcióban is elérhető forint alapon az 5%-os, euró alapon akár a 3%-os fix ügyfélkamat.

Bármelyik konstrukcióról is legyen szó, a Corrigia szakértői segítenek eligazodni. Amennyiben kérdésed van vagy érdeklődsz valamelyik hitelkonstrukció iránt, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot.

 

Vállalkozói hitelre van szükséged? Kérdésed van?
Kattints az alábbi linkre, válaszolj néhány egyszerű kérdésre a Vállalati Hitel Keresőben, add meg elérhetőségeid és visszahívunk!
👉 https://www.corrigia.hu/hitelkereso/

Hitelkereső