Ingatlanfedezet

MIRE FIGYELJÜNK ODA A HITELFELVÉTELNÉL? 2. RÉSZ

FEDEZETEK

Ingatlanfedezet hitelfelvétel esetén

 

Ingyen tanácsok az ingatlanos hitelezés világából.

 

Hallottál már arról, hogy a bankok hogyan gondolkodnak, ha hitelt adnak neked vagy a cégednek? Az a fontos nekik, hogy minél kisebb legyen a kockázatuk. Gondolj csak bele, sok évre vagy akár évtizedekre kötődsz velük egy hitellel!

 

Most két nagy kategóriára bontjuk a fedezeteket: van tárgyi és nem tárgyi biztosíték. De most egy kicsit az ingatlanfedezetre fókuszálunk.

 

Első körben nézzük meg a Ptk. által említett zálogjog-fajtákat:

  1. zálogjog dolgokon:
  1. a) jelzálogjog: ez lehet ingó dolgokon vagy ingatlanon
  2. b) kézizálog
  1. vagyont terhelő zálogjog
  2. zálogjog jogon, követelésen
  3. önálló zálogjog

 

Miért olyan népszerű az ingatlanfedezet?

 

Nos, ha Te, vagy a vállalkozásod nagyobb összegű hitelt vesz fel, a bankok szívesen veszik az ingatlanodat biztosítékba. Ugye Te is érzed, hogy egy kisebb összegű hitelnél nem igazán éri meg az egész ingatlanosdi? És nem is beszélve a nagy cégekről – náluk az igazán nagy hiteleknél az ingatlan értéke sokszor csak aprópénz.

 

A legtöbben akkor adnak ingatlant biztosítékba, ha azt az ingatlant akarják megvásárolni hitelből. De van, hogy egy meglévő ingatlant is felajánlhatsz, és cserébe kapsz egy szabad felhasználású jelzáloghitelt. És egy apró infó: ma gyakorlatilag már csak akkor vehetsz fel devizahitelt Magyarországon, ha külföldi devizabevételed van.

 

Milyen ingatlant válassz fedezetül?

 

Hát, ha szabad felhasználású hitelről van szó és több ingatlanod is van, az a legjobb, ami pont jó a hitel összegéhez. Így megmarad egy nagyobb értékű ingatlanod, amivel akár még egy hitelt is felvehetsz. De hidd el, néhány ingatlantípust nem szeretnek a bankok. Ilyenek lehetnek például az üdülőtelepek, a régebbi panel- és téglalakások, a nagyobb üzlethelyiségek vagy a kisebb, régebbi, korszerűtlen családi házak. Persze ez csak általánosságban igaz, vannak olyan bankok is, amelyek kifejezetten ezen ingatlanokra specializálódtak. Tehát itt is az a tanácsunk, hogy kérj segítséget egy tanácsadótól, akik megkeresi Neked azt, akik a legjobb ajánlatot teszi.

 

 

Milyen költségekkel kell számolni a hitelfelvételnél?

 

Az első lépés az ingatlan értékbecslése. Ez többféleképpen is történhet: akár Te is felkérhetsz egy ingatlanértékbecslőt, de inkább az adott bank saját értékbecslőjét javasoljuk megkeresni. Egy ilyen értékbecslés ára nagyjából 30-50 ezer forint, de ez a banktól és a felvehető hitel összegétől is függ. A banknak már csak azért is jó, ha van egy saját értékbecslése, mert az általában konzervatívabb, tehát biztonságosabb.

 

Aztán ott vannak még az illetékek, az ügyvédi költségek, a banki költségek, a biztosítási díjak (jelzálogjogi védelem), közjegyzői költségek, ami akár több százezer forint is lehet. A hiteltörlesztőrészletek mellett a biztosítások díját is figyelembe kell venni. Ezek mellett külön kell még fizetni a zálogjog bejegyzését és az esetleges hitelszerződés módosítását is.

 

És ha baj van?

 

Először is, érdemes azonnal tájékoztatni a bankot a felmerült problémáról. Ha abszolút nem tudod a törlesztést megoldani, akkor egy megfontolandó opció az ingatlan eladása. Ebben az esetben célszerű a bankkal közösen megállapodni ennek részleteiről. Ha az eladásból származó összeg nem fedezi a teljes tartozást, akkor fennmaradhat a hitel egy része. Ha a fennmaradó tartozás rendezésére nincs lehetőség, akkor akár egy követelésvásárlóhoz is kerülhet hiteled, illetve annak követelése, aki határozottabb módszerekhez is folyamodhat.

 

Összegzésül, a hitelfelvétel komoly döntés, amely sokszor hosszú távú kötelezettséget jelent. Fontos, hogy mindig alaposan tájékozódjunk, kérjük ki szakértő véleményét és a saját pénzügyi helyzetünket is reálisan értékeljük. A jól megválasztott hitelkonstrukcióval és fedezettel jelentősen csökkenthetjük a kockázatokat, ugyanakkor a felelőtlen, vagy nem megfelelően informált döntések, komoly pénzügyi nehézségekhez vezethetnek. A hitelfelvétel tehát nem csak egy szerződéskötés, hanem egy hosszú távú pénzügyi tervezést igénylő elköteleződés, melynek során kiemelt fontosságú a tájékozottság és a körültekintő döntéshozatal.

 

Ismerd meg egyedülálló Hitelajánlatainkat, melyekkel előrelépést érhetsz el üzleti, vagy személyes céljaidban!

Ha segítségre van szükséged ne várj tovább, kérj visszahívást munkatársunktól! Kattints a „Visszahívást kérek” gombra, és kezdjük el a folyamatot!

 

? Visszahívást kérek!