Ingatlanpiaci trendek

A pénzügyi szakemberek szerint milyen irányba haladhat az ingatlanpiac 2023. II. félévében.

Köszöntelek Kedves Olvasó!

Ahogy lassan véget ér a nyár és elkezdünk készülődni az őszi-téli hónapokra, sokan foglalkoznak a kérdéssel, hogy milyen változásokra számíthatunk az ingatlanpiacon. Egyre több olvasó kereste fel a blogot azzal a kérdéssel, hogy vajon milyen ingatlanpiaci trendek alakultak ki a tavalyi évben, és mire számíthatunk az idei év második felében? Ezért arra gondoltam, hogy ebben a bejegyzésben némi betekintést adok abba, hogy a pénzügyi szakemberek szerint milyen irányba haladhat az ingatlanpiac 2023. II. félévében.

 

Mielőtt belemerülünk a témába, fontos kiemelni, hogy nem vagyok ingatlan szakértő, de a pénzügyi világ – mint hitelezés, követeléskezelés és hitelközvetítés – területén otthonosan mozgok. Így, ahogy a hitelezés szorosan kapcsolódik az ingatlanpiachoz, úgy éreztem, fontos lenne néhány gondolatot megosztani veletek erről a témáról, természetesen a saját nézőpontomból.

 

**A kínálati oldal**

Az első, amit érdemes figyelembe venni, az a kínálati oldal. A kínálatot alapvetően két részre bonthatjuk: új lakások és használt lakások.

**Új lakások**

Az új lakások esetében az árak várhatóan jelentősen nem fognak csökkenni, és ennek több oka is van. Egyrészt az elmúlt időszakban magas munkaerő- és építőanyagárak voltak jellemzőek. Akik most fejlesztették ki ingatlanaikat, nem fognak olyan áron értékesíteni, amely alacsonyabb a kivitelezési költségnél. Nézd meg a Corriga szolgáltatásait és tájékozódj, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a piac dinamikájának figyelembevételével.  Másrészt pedig az új lakások száma még mindig elmarad a kereslettől, ami továbbra is magas árakat eredményez. Továbbá nem várjuk, hogy árcsökkenés következne be az utóbbi évek ingatlanpiaci kedvenceinél, a nagyvárosokban található, kisebb méretű lakásoknál.

Itt fontos megjegyezni, hogy a városi és vidéki ingatlanpiac árazása és drágulási üteme egyre inkább eltávolodik egymástól. A városokban a rezsi költségek emelkedése miatt az ingatlan mérete továbbra is fontos szempont: minél kisebb a lakás, annál könnyebben finanszírozható a fenntartása.

 

**Használt lakások**

A használt lakások piacán más a helyzet. Több mint 60%-a elavult, és kevesebb mint 25%-a rendelkezik hatékony besorolással. Azt várjuk, hogy a hatékony besorolású ingatlanok árai továbbra is stabilak maradnak, míg a kevésbé energiatakarékos ingatlanok árai csökkenni fognak, mivel fenntartásuk a jelenlegi magas energiaárak mellett nem gazdaságos.

A 2008-as válság utáni időszakban az ingatlanárak reálértéken akár 30%-kal is csökkentek. Ilyen mértékű csökkenésre azonban most nem számítunk. A 2008-as válság speciális helyzet volt, mivel a csődbe jutott devizahitelesek nagy számban próbálták eladni ingatlanjaikat. Most azonban a legtöbb eladó nem siet. Sokan várakoznak, hogy az infláció hatására várhatóan tovább emelkedjenek az ingatlanárak.

 

**A keresleti oldal**

A keresleti oldal a saját használatra szánt és befektetési célú vásárlásra osztható.

A befektetési célú vásárlás esetében két fontos tényezőt vizsgálunk: a kamatszintet és az inflációt. Az USA-ban például a lakásárak csökkenésének kezdetét a 4% körüli kamatszint hozta. Magyarországon azonban, annak ellenére, hogy a kamat 18% körül van, nincs árcsökkenés. Ez azt jelenti, hogy a kamatszint növekedése nem okoz automatikusan ingatlanár csökkenést.

Az infláció ismét jelen van a magyar gazdaságban, és súlyosabban, mint Európában. Az inflációhoz hozzájárul az is, hogy Magyarországon a lakásárak változása 0%-os súllyal szerepel az inflációs kosárban.

 

**Összegzés**

Ezért azt várjuk, hogy 2023. II. félévében komoly változások történnek az ingatlanpiacon. Az árcsökkenést leginkább azok fogják megszenvedni, akiknek gyorsan el kell adniuk ingatlanjaikat. A vesztesek közt lehetnek azok is, akiknek muszáj lakást vásárolniuk, de nincs elég pénzük és nem jogosultak lakástámogatásra, ezért hitelt kell felvenniük. Eközben a bérleti piac is változások előtt állhat, hiszen a lakásvásárlást halogató emberek a bérleti piacra kerülhetnek, ahol a kereslet emelkedése miatt a bérleti díjak is emelkedhetnek.

 

Tehát, ha egy lakás vásárlásán gondolkodsz, érdemes ezt figyelembe venned a tervezésnél. Az ingatlanpiac folyamatosan változik, és egy jól meghozott döntés hosszú távon jelentősen megkönnyítheti az életedet.

Ha segítségre van szükséged ne várj tovább, kérj visszahívást munkatársunktól! Kattints a „Visszahívást kérek” gombra, és kezdjük el a folyamatot!

Visszahívást kérek

Remélem, hogy ez a bejegyzés segített abban, hogy jobban átlássátok a 2023-as ingatlanpiaci trendeket. Ha további kérdéseitek vannak, ne habozzatok feltenni őket a hozzászólásokban, és igyekszem minél hamarabb válaszolni!

Végül, de nem utolsósorban, ha tetszett a bejegyzés, kérlek, osszátok meg barátaitokkal és ismerőseitekkel! Köszönöm, hogy velem tartottatok, és találkozunk a következő bejegyzésben!